Maakt vreemdgaan jouw relatie stuk?

Wist je dat 13,6% van de Carnavalsvierders vreemdgaat, hier valt bijvoorbeeld zoenen ook al onder. Voor de een is dit vreemdgaan, maar voor de ander is dit acceptabel. Er zijn meer situaties waarin de grens voor vreemdgaan bij mensen verschillend is. Regelmatig sms’en met een collega? In een dronken bui zoenen met een goede vriend? Of, zoals Bill Clinton, vreemdgaan met je stagiaire.

Romantische liefde en exclusiviteit.

‘I did not have sexual relations with that woman.’ Wie kent deze uitspraak niet? Voor het oog van de hele wereld ontkende de 42e president van de Verenigde Staten dat hij seks had gehad met zijn stagiaire Monica Lewinsky. Er stond immers veel op het spel: niet alleen zijn reputatie en imago als president, maar ook zijn huwelijk met Hillary Clinton. Pas toen hij niet om het bewijs heen kon, gaf hij toe dat hij de seks als een soort ontspanning had gezien in tijden dat hij onder hoge druk stond. Bill Clinton werd voor altijd de president die vreemdging. Maar zijn huwelijk bleef in stand.

Hoe Hillary het vreemdgaan van haar man heeft ervaren, zullen we nooit precies weten. Iedere relatie kent immers zijn eigen afspraken, gedragscodes en (onuitgesproken) verwachtingen, die bepalen waar de grens ligt. Het gaat in een relatie over het aanvoelen van die grenzen en verwachtingen. Een belangrijk kenmerk van de meeste relaties is romantische liefde, gebaseerd op exclusiviteit: het sluit anderen daar buiten. Wat jij en je partner samen hebben, heb je niet met een ander en bij vreemdgaan overschrijd je die grenzen.

Waar liggen in relaties de grenzen?

In mijn praktijk spreek ik mensen die te maken hebben met vreemdgaan of overspel. Zoals Hannah en John. Ze waren ruim twaalf jaar samen toen Hannah steeds meer toetrok naar een collega. Ze konden goed praten met elkaar, aten vaak samen in de kantine en hadden dan veel lol. En het gebeurde: een borrel na werk eindigde in een vrijpartij. Hannah voelde zich schuldig naar John, maar vond de seks met haar collega ook spannend. Ze bleef een affaire hebben met haar collega.

Een ander stel Elske en Pieter gingen, apart van elkaar, Carnaval vieren. Ze hadden van tevoren afgesproken dat ieder dat weekend tot op zekere hoogte zijn gang kon gaan. Het was berengezellig en Pieter ontmoette een leuke vrouw met wie hij een leuk weekend had. Echter, na het weekend bleef Pieter contact houden via de sms met de vrouw die hij ontmoet had. Is dit nou over de grens gaan of niet?

Beide voorbeelden schetsen verschillende situaties waarin mensen al dan niet grenzen bepalen of overgaan. Wat zie jij nou als vreemdgaan? Ga je vreemd als je gaat chatten met een ander? Moet je partner het weten als je verliefd bent op de coach van de kinderen? Is regelmatig sms-en met een collega toegestaan? Ga je te ver als je op vakantie, een beetje aangeschoten, zoent met een goeie vriend? Of is het pas vreemdgaan als er seks in het spel is, al dan niet met een stagiaire?

We zijn benieuwd wat jullie mening is over de hierboven beschreven verschillende situaties? Dus reageer!